Cum a fost prima zi de Pelerinaj de Sfântul Dimitirie cel Nou la Patriarhie. GALERIE FOTO

Publicat: 24/10/2013, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 21:42

Ca să-i pună pe fugă pe falșii călugări care strâng bani de la credincioșii ce se lasă unși cu ulei de salată pe post de mir, ca-n anii trecuți, poliția locală e în alertă la pelerinajul anula dedicat sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. 70 de agenți ai Primăriei București fac un du-te-vino pe Dealul Mitropoliei, supraveghindu-i pe pelerinii, credincioșii și pe curioșii veniți să se-nchine la moaștele și icoanele făcătoare de minuni. Oameni naivi, cu inimă miloasă, ce pot să fie păgubiți sau păcăliți, „fie de persoane care, sub falsă identitate de cleric, strâng pomeni”, fie de ambulanții care „vând obiecte de cult din alte zone decât din cele autorizate”, potrivit unui comunicat al Poliției Locale. Nu-s singuri, însă.

Peste 200 de jandarmi și-au fixat și ei, din 24 până-n 29 octombrie, ca obiectiv Catedrala Patriarhală, secondați zilnic de 50 de studenți de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”. Pentru cei din urmă e un fel de practică, pentru că, spun oficialii Jandarmeriei, așa „se vor familiariza cu o parte din misiunile jandarmilor” și se vor „integra” mai ușor „în structurile instituției după terminarea studiilor de specialitate”.

La Patriarhie forfota a început de joi dimineață cu manifestări desfășurate după un program precis, ușor milităresc. La început a fost Sfânta Liturgie, după care s-au desfășurat două procesiuni, simultan. Procesiunea Calea Sfinților – cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – pe bulevardul Regina Maria, și cea pornită de la biserica Sfântul Spiridon Nou, cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, provenite de la mănăstirea Căldărușani.

Cele două procesiuni s-au întâlnit la baza Colinei Patriarhiei, unde au fost întâmpinate alte două icoane – una făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părți din lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei – , și una istorică, a Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Cele două obiecte d ecult au fost aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului. Procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

Aici, icoanele și moaștele au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți, 29 octombrie 2013.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sf Cuv Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului continuă în următoarele zile, astfel:

Vineri, începând cu ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, iar sâmbătă, slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei Patriarhale.

Duminică, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală,

Luni, după Liturghie, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, având ca teme „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română”, sub președinția Patriarhului Daniel.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor încheia marți, când Sfânta Liturghie arhierească va fi urmată de un Te Deum, în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei care a adus la București icoana Sfintei Împărătese Elena și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marți după-amiază.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună